Jaka kuchenka z termoobiegiem? Ranking 5 najlepszych modeli.

image
Kuchenka z termoobiegiem zapewnia jednolite opieczenie potrawy. Powietrze krążące wewnątrz piekarnika rozprasza temperaturę, która w każdym miejscu jest taka sama. Eliminuje to przypalenie np. spodu potrawy. Zobacz, na co zwrócić uwagę, kupując kuchenkę z termoobiegiem.

Dlaczego warto kupić kuchenkę z termoobiegiem?

Kuchenki z termoobiegiem są wyposażone w wentylator, który wprawia powietrze w ruch. Piekarnik statyczny, czyli niemający termoobiegu wytwarza spaliny. Ten problem nie istnieje w kuchenkach z termoobiegiem. Wnętrze piekarnika z termoobiegiem powietrza jest więc bardziej czyste niż tradycyjnego. Część piekarników z termoobiegiem ma też funkcję samoczyszczenia. Potrawy przygotowywane w piekarniku z termoobiegiem są dokładnie wypieczone. Dzieje się to dzięki równomiernemu przepływowi powietrza. W przeciwieństwie do statycznego piekarnika, w termoobiegu ciepło nie rozprasza się na boki lub w górę piekarnika. Zapewnia to oszczędność pieczenia o mniej więcej 10%.

Zastosowanie kuchenki z termoobiegiem

Korzystanie z piekarnika z termoobiegiem jest opłacalne w przypadku konieczności przygotowania kilku potraw naraz. Równomierne rozproszenie ciepła gwarantuje dokładne upieczenie każdego dania. Do pieczenia większej ilości dań można użyć wszystkich dostępnych blach. W ten sposób można przygotować cały obiad. Na dolnej blasze będą stały ziemniaki, na środkowej znajdą się pozostałe warzywa, a na górnej mięso. Piekarnik statyczny, bez termoobiegu, będzie natomiast bardziej odpowiedni do potraw, które nie wymagają przypieczenia, np. skórki. Nada się też do ciast i innych dań zwiększających swoją objętość. Potrawy, które muszą być w środku suche, także nie powinny być wstawiane do piekarnika z termoobiegiem.

Na co zwrócić uwagę kupując kuchenkę z termoobiegiem? Parametry kuchenki z termoobiegiem

Przy kupnie kuchenki z termoobiegiem ważne są następujące kwestie:
  • pojemność piekarnika – dostosujmy go do częstotliwości i wielości posiłków, które pieczemy; pomyślmy, jak często wyprawiamy przyjęcia i jak dużo osób korzysta z piekarnika; dostępne są modele od 55 do 70 litrów pojemności;
  • wymiary kuchenki – powinny być dostosowane do szafek, szczególnie jeśli nad kuchenką mamy zamiar powiesić okap zintegrowany z szafką nad nim, a także do miejsca, które jest dostępne w kuchni;
  • zdejmowane drzwiczki piekarnika zdecydowanie ułatwią wyczyszczenie jego wnętrza;
  • ilość blach załączonych w komplecie – tu znów pojawia się kwestia ilości przygotowywanych dań;
  • obecność i pojemność komór na patelnie, blachy i inne naczynia;
  • istnienie obrotowego rożna w piekarniku;
  • materiał, z którego wykonana jest kuchenka – powinien być łatwy do czyszczenia;
  • moc palników – to od nich zależy czy ciepło nie ucieka na boki, im niższa moc, tym mniej ciepła rozprasza się na zewnątrz piekarnika;
  • moc kuchenki;
  • możliwość włączenia samego wentylatora, dzięki któremu można suszyć bądź rozmrażać potrawy bez zmiany ich właściwości;
  • automatyczne odcięcie dopływu gazu w razie zgaśnięcia płomienia;
  • wyświetlacz z minutnikiem pokazującym czas pracy piekarnika;
  • zużycie energii elektrycznej przez piekarnik – klasy energooszczędności plasują się od A do G, gdzie A jest najbardziej oszczędną opcją.

Polecane kuchenki z termoobiegiem