Jaka kuchenka mikrofalowa z termoobiegiem? Ranking 5 najlepszych modeli.

image
Kuchenki mikrofalowe to urządzenia tworzone na miarę naszych czasów. Pozwalają w szybki sposób przyrządzić i odgrzać większość potraw. Są proste w obsłudze, energooszczędne, a także posiadają kompaktowe rozmiary, dzięki czemu idealnie wpasują się do wnętrza każdej kuchni. Kuchenki mikrofalowe posiadają szereg najnowocześniejszej technologii, dzięki czemu obróbka cieplna potraw staje się niemal bezobsługowa. W tekście skupimy się na niezwykle praktycznej funkcji termoobiegu w kuchenkach mikrofalowych. W artykule podpowiemy, dlaczego warto wybrać kuchenkę mikrofalową z termoobiegiem, jakie jest zastosowanie tego typu kuchenek mikrofalowych, na co zwrócić uwagę wybierając kuchenkę mikrofalową, a także jakimi parametrami powinna odznaczać się dobra kuchenka mikrofalowa.

Dlaczego warto wybrać kuchenkę mikrofalową z termoobiegiem?

Kuchenki mikrofalowe z termoobiegiem są o wiele praktyczniejsze od urządzeń niewyposażonych w termoobieg. Pozwalają one na przyrządzanie potraw niemal tak, jak w piekarniku. Jedzenie podgrzewane jest równomiernie dzięki rozprowadzaniu ciepła po komorze grzewczej. W ramach termoobiegu montowany jest wentylator, który umieszcza się najczęściej na tylnej ściance komory grzewczej. Dzięki termoobiegowi możemy znacznie skrócić czas przyrządzania potrawy, a także zmniejszyć eksploatację niektórych części mikrofali. Kuchenki mikrofalowe z termoobiegiem nie zrujnują domowego budżetu, a jednocześnie będą niesamowicie funkcjonalne. Ceny tego typu urządzeń nie są o wiele większe od kwot, jakie przyjdzie nam zapłacić za kuchenki mikrofalowe pozbawione funkcji termoobiegu.

Zastosowanie kuchenek mikrofalowych z termoobiegiem

Dzięki termoobiegowi w kuchenkach mikrofalowych możemy nawet piec niektóre rodzaje ciast. Poza tym termoobieg służy suszeniu ziół i grzybów, rozmrażaniu produktów żywnościowych, czy przyrządzaniu potraw na bardzo różnych poziomach temperaturowych. Równomierne rozprowadzanie ciepła generowanego w kuchence mikrofalowej sprzyja podgrzewaniu potraw z każdej strony, dzięki czemu nie musimy martwić się o podgrzewane mięsa. Termoobieg pozwala również na zużycie mniejszej ilości energii, co sprzyja zmniejszeniu rachunków.

Na co zwrócić uwagę wybierając kuchenki mikrofalowe z termoobiegiem?

Przy wyborze kuchenki mikrofalowej z termoobiegiem należy zwrócić uwagę na szereg cech, które determinują funkcjonalność, bezpieczeństwo oraz trwałość wybranej przez nas kuchenki. Warto zwrócić uwagę na pojemność i ogólne gabaryty kuchenki mikrofalowej z termoobiegiem, system sterowania i wykończenie wnętrza komory mikrofali.

Pojemność i gabaryty mikrofalówek

Jest to jedna z ważniejszych cech kuchenek mikrofalowych. Określa, ile produktów możemy umieścić wewnątrz komory. Pojemne kuchenki mikrofalowe zmieszczą talerze i miski na paru poziomach, dzięki czemu będziemy mogli odgrzać cały obiad za jednym zamachem. Klasyczne kuchenki mikrofalowe posiadają pojemność na poziomie 15-20 litrów. W tego typu mikrofalach z łatwością zmieścimy duże talerze, czy miski z zupą. Większą grupę stanowią mikrofale o pojemności 20-25 litrów, do których zmieścimy długie zapiekanki, brytfanny, czy pizzę. Mikrofale o tych gabarytach to rozsądny wybór dla singli lub par, które czasem zapraszają gości. Największymi kuchenkami mikrofalowymi z termoobiegiem są urządzenia liczące sobie 25-40 litrów. Dedykowane są dużym rodzinom. Mikrofale o takiej pojemności z łatwością zastąpią nam piekarnik zarówno pod względem gabarytowym, jak i funkcjonalnym. Najczęściej pojemne mikrofale posiadają szereg zaimplementowanych technologii, które pozwolą przyrządzić niemal każdą potrawę.

System sterowania

Sterowanie mikrofalą może odbywać się za pomocą mechanicznych pokręteł lub cyfrowo. Pierwsze sterowanie jest mniej precyzyjne i na ogół mniej komfortowe w użyciu. Mikrofale z tym systemem są z reguły tańsze. Łatwiej steruje się mikrofalami wyposażonymi w cyfrowy system sterowania. Pozwalają one na precyzyjne określenie czasu oraz mocy grzania, a także ustawienie konkretnych programów przyrządzania potraw.

Wykończenie wnętrza komory mikrofali

Mikrofale z termoobiegiem mogą posiadać wnętrze stalowe, ceramiczne lub emaliowane. Wnętrze stalowe wykonywane jest ze stali nierdzewnej. Jest trwałe i mocne, a także łatwe w utrzymaniu w czystości. Mikrofale z wnętrzem ceramicznym jest odporne na zarysowania, łatwe w czyszczeniu, a także dobrze trzyma ciepło. Wnętrza ze stali emaliowanej są najmniej trwałe, a także łatwo je zarysować.

Parametry kuchenek mikrofalowych z termoobiegiem

Najważniejszymi parametrami kuchenek mikrofalowych jest ich moc oraz funkcje. W przypadku mikrofalówek z termoobiegiem najczęściej możemy liczyć również na inne użyteczne funkcje.

Moc kuchenek mikrofalowych

Im większa moc, tym mikrofala będzie mogła szybciej przyrządzić potrawę oraz rozgrzać się do większej temperatury. Mikrofale obecne na rynku posiadają zwykle moc na poziomie 800- 1200 W. Mniejsze mikrofale o mocy 600-700 W przyrządzają jedzenie znacznie dłużej, co powoduje generowanie większych kosztów.

Funkcjonalność

Poza funkcją termoobiegu możemy liczyć również na samoczyszczenie, pieczenie 3D, grillowanie, gotowanie na parze i rozmrażanie. Samoczyszczenie polega na wytwarzaniu przez mikrofalę pary, która czyści ścianki wewnętrznej komory mikrofali z tłuszczu i innych zabrudzeń powstałych w wyniku korzystania ze sprzętu. Funkcja pieczenia 3D to jednoczesne grillowanie, opiekanie oraz termoobieg. Taki system pozwala na bardzo sprawne odgrzewanie potraw niemal z każdej strony. Mikrofalówki z funkcją gotowania na parze to nowoczesne sprzęty, które umożliwiają przyrządzanie zdrowych posiłków w bardzo krótkim czasie. Mikrofalówki wyposażone w funkcję gotowania na parze posiadają specjalne naczynka, które umożliwiają nam przyrządzanie zdrowych posiłków. Grillowanie i rozmrażanie to kolejne użyteczne funkcje, które powinny znaleźć się w kuchence mikrofalowej. Grillowanie pozwala na szybkie podgrzanie jedzenia, wykorzystując do tego znacznie mniejszej ilości energii elektrycznej. Rozmrażanie pozwala na szybkie rozmrożenie wszelkiego rodzaju produktów. Niektóre dobre mikrofale pozwolą rozmrozić produkt żywnościowy w mniej niż 5 minut.

Polecane kuchenki mikrofalowe z termoobiegiem