Piekarnik parowy Miele DG 6100 recenzja, wady i zalety
Spis treści
Piekarnik parowy Miele DG 6100 jest urządzeniem do zabudowy kuchennej z przejrzystym wyświetlaczem dotykowym, dzięki czemu obsługa urządzenia jest banalnie prosta. To sprzęt dla osób wymagających, który doskonale uzupełnia piekarnik oraz płytę grzejną. Zapachy nie mieszają się, można więc przygotowywać różnego rodzaju dania jednocześnie, a łączny czas gotowania w wodzie oraz na parze nie różnią się od siebie. Duża moc piekarnika, wynosząca 3400 Wat, a także opatentowana technologia szybkiego wytwarzania pary znacznie przyspieszają i ułatwiają wykonywanie kuchennych czynności.
Piekarnik parowy Miele DG 6100 – gotowanie na parze
Wyjątkowa technologia MultiSteam, nowość od firmy Miele, sprawia, że piekarnik parowy DG 6100 jest niezwykle uniwersalny. Perfekcyjny smak zdrowych potraw zapewnia błyskawiczne zewnętrzne wytwarzanie pary przez osiem otworów wlotowych. Urządzenie bardzo szybko się nagrzewa, a para zostaje rozłożona niezwykle równomiernie, więc efekty przygotowywania potrawy są tak satysfakcjonujące. Nie ma niedopieczonych miejsc na powierzchni i wewnątrz kawałka mięsa, ryby czy ciasta i wszystko jest dobrze dopieczone i dogotowane.
Wyższość gotowania na parze nad tradycyjnym gotowaniem w garnku z wodą to kwestia, która w XXI wieku nie podlega dyskusji. Potrawy z piekarnika parowego pozostają smaczne, a do tego są oczywiście znacznie zdrowsze, bo witaminy i mikroelementy nie zostały wypłukane przez wodę i nie osiadły na dnie garnka. W opanowaniu obsługi urządzenia do perfekcji pomogą automatyczne programy, w które sprzęt został wyposażony, wystarczy więc stosować je na samym początku.

Piekarnik parowy Miele DG 6100 – komora urządzenia
Komora piekarnika parowego Miele DG 6100 jest bardzo duża, a umieszczone w niej naczynia mają sporą powierzchnię. Ustawienie ich na spodzie urządzenia umożliwia wykorzystanie pełni jego możliwości i całej głębokości. Gdy będziesz zatem jednocześnie przyrządzać różne produkty i dania w większych ilościach, piekarnik pomoże Ci skutecznie oszczędzić mnóstwo czasu, a przy okazji także pieniędzy. Kilka poziomów w komorze to więcej miejsca na gotowanie na parze w wielu naczyniach na raz. Tak dużo miejsca i nowych możliwości w kuchni rozbudzi kreatywność u każdego z domowych kucharzy. Przygotowywanie posiłków dla wszystkich członków rodziny o specyficznych potrzebach będzie więc przyjemniejsze i o wiele prostsze.
Piekarnik parowy Miele DG 6100 – łatwe czyszczenie
Utrzymanie czystości w tradycyjnym piekarniku często wręcz graniczy z cudem. Ślady spalenizny są praktycznie nie do usunięcia i ciągle się coś rozlewa. W parowym piekarniku DG6100 jest o tyle prościej, że istnieje zewnętrzna wytwornica pary. Czyszczenie urządzenia jest więc dość szybkie i niezbyt skomplikowane, a osadów z wapnia i śladów z kamienia w wodzie brak. Dodatkowym plusem podczas sprzątania sprzętu do gotowania na parze jest jego nierdzewne wnętrze – taka komora to rzadkość! Pomagają również gładkie ścianki, bez zbędnych zakamarków i otworów, w których mógłby gromadzić się tłuszcz czy brud. Gdy zakończysz już na dany dzień pracę z piekarnikiem parowym, wystarczy przetrzeć jego środek wilgotną ściereczką z miękkiego materiału, przykładowo z bawełny czy mikrofibry. Nie trzeba polerować lub stosować żadnych specjalnych środków do pielęgnacji wymagających powierzchni.
Zalety i wady piekarnika parowego Miele DG6100
Zalety | Wady |
Technologia MultiSteam | Wysoka cena |
Duża komora | |
Wiele poziomów | |
Zdrowe posiłki | |
Łatwe czyszczenie |
Werdykt
W piekarniku parowym Miele DG 6100 można jednocześnie przygotowywać jedzenie na wszystkich trzech poziomach – prowadnice są teleskopowe. Nagrzewa się on równomiernie, a duża ilość gotującej składniki pożywienia pary, wpada do obszernej komory urządzenia przez osiem otworków wlotowych. Równomierne efekty gotowania to ogromny plus tego nienajtańszego niestety sprzętu. Dodatkową zaletą jest jego szybka codzienna pielęgnacja – ułatwia to zewnętrzna wytwornica pary, a także płaski panel sterowania dotykowego. Podsumowując, komfortowy piekarnik Miele to strzał w dziesiątkę w przypadku osób, które gotują dużo, a chcą to robić zdrowiej i w jeszcze lepszych warunkach z najnowszych technologicznie sprzętem.