Jaka patelnia wok? Jaką wybrać? Jak używać?

Wok jest tradycyjnym naczyniem pochodzącym z Chin i przypominającym nawet czterdziestocentymetrową, grubą patelnię o solidnym dnie. Wygląda jak duża misa z co najmniej jedną rączką (wersja mandaryńska bądź pekińska) lub dwiema rączkami (wok kantoński). Składniki dań obsmaża się na nim szybko, w nieustannym ruchu, na gorącym tłuszczu na dużym ogniu, z wykorzystaniem wydajnej obróbki cieplnej.

Dlaczego warto kupić woka

Dania przygotowywane w woku łączy ogromna różnorodność. Nie ma tu ścisłych zasad przyrządzania potraw z konkretnych warzyw, pokrojonych w jedyny, właściwy sposób. Naczynie to ma szereg zalet:

  • dzięki wokowi można wreszcie zacząć eksperymentować z bogatą i przepyszną kuchnią azjatycką, zarówno chińską, jak i wietnamską, co znacznie powiększy repertuar serwowanych całej rodzinie dań obiadowych i kolacyjnych oraz przekąsek,
  • ciepło rozprowadzane jest po całym woku równomiernie, zwłaszcza w modelach ze stali węglowej,
  • podczas smażenia na głębokim oleju naczynie to zużywa o wiele mniej tłuszczu niż tradycyjne patelnie, a potrawy są zdrowsze.

Patelnia wok do czego – Zastosowanie woka

Żeliwne woki były wbudowywane w otwory w chińskich kuchniach węglowych. Odejście od tradycji sprawiło, że ich zastosowanie jest coraz powszechniejsze. Po mandaryńsku słowo wok brzmi huò.

Wok jest najbardziej przydatny podczas smażenia na głębokim oleju, z jednoczesnym zachowaniem smaku i składników odżywczych. Idealnie nadaje się więc do domowej produkcji sajgonek, mięsnych pulpetów, kawałków kurczaka, chińskich pączków, a także smażenia owoców w panierce czy słupków warzyw. Ty wybierasz, czy nowe dania będą łagodne w smaku czy ogniście pikantne.

Jaka patelnia wok najlepsza?

Wybierając woka, którym chcesz urozmaicić codzienne i świąteczne menu, zwróć uwagę na jego podstawowe parametry. Najważniejsze to producent, średnica sprzętu AGD, możliwość używania go na kuchni indukcyjnej, powłoki wewnętrzna oraz zewnętrzna.

Producent patelni

Solidny wok, doskonale wykonany, to naprawdę niezbędne naczynie, zarówno w domowej, jak i profesjonalnej kuchni. Kto je produkuje? Warto wybrać jeden z modeli następujących firm: Tefal, Lamart, Quiselle, AEG, Jim Beam. Nie zawiodą przez lata. A gdyby wok delikatnie rdzewiał z czasem, należy go porządnie wyszorować, rozgrzać i ostrożnie natrzeć olejem z orzeszków ziemnych.

Jaką średnicę patelni wok wybrać

Klasyczna średnica najpowszechniejszego w naszym kraju woka wynosi 28 cm. Większe polecane są jedynie w przypadku gotowania dla naprawdę dużej ilości wygłodniałych domowników.

Możliwość używania woka na kuchniach indukcyjnych

Coraz więcej woków nadaje się również do używania na kuchenkach indukcyjnych. Tego typu modele rozróżnia się już na pierwszy rzut oka: mają lekko spłaszczone dno. Są one najpraktyczniejsze, gdyż nigdy nie wiadomo, gdzie trafi wok lub jakie zmiany zajdą w zabudowie kuchni na przestrzeni najbliższych kilku lat.

Powłoka wewnętrzna woka

Wewnętrzne powłoki woków tworzy się zazwyczaj z nieprzywierających materiałów. Często stosowane rozwiązania to tworzywa Powerglide, New Resistum, Titanium Excellence bądź Pro oraz ceramiczne. Nowoczesne powłoki pokrywające woki są bardzo odporne na zarysowania i naprawdę wytrzymałe. Można nawet wypróbować możliwość smażenia na nich bez tłuszczu! Dodatkowo dzięki grubemu dnu obędzie się bez odkształceń czy deformacji.

Powłoka zewnętrzna woka

Woki pokrywa się od zewnątrz najczęściej również tworzywami, które charakteryzują się nieprzywieraniem. Aluminium, stal, emalia bądź pokrycie non-stick jest już standardem. Wbudowane ergonomiczne uchwyty w woku są solidne i umożliwiają korzystanie z naczynia na wszystkich rodzajach kuchenek.

Jak dbać o woka

Dbanie o woka wymaga nieco wprawy. Kieruj się następującymi wskazówkami:

  • Nowego woka mocno wyszoruj szorstką myjką, wypłucz i porządnie rozgrzej na sporym ogniu. Złóż grubo ręczniki papierowe, zwilż je olejem i natrzyj nimi gorące naczynie. Po kilku minutach powtórz całą procedurę.
  • Rozgrzewaj na dużym ogniu zawsze pustego woka, następnie naczynie powinno zacząć dymić. Olej rozprowadzaj kolistymi ruchami, lekko wirując wokiem, także na ściankach – wówczas jedzenie się nie przypali.
  • Nigdy nie pozwalaj umytemu wokowi schnąć samemu. Zawsze starannie wytrzyj naczynie do sucha.
  • Ciemnienie i patynowanie woka są normalne – nie trzeba go wówczas mocniej szorować.

Polecane patelnie wok


2 myśli na temat “Jaka patelnia wok? Jaką wybrać? Jak używać?

  • 24 kwietnia 2017 o 23:34
    Permalink

    Podpytam, bo tu na pewno znajdę kogoś dobrze poinformowanego – z philipiaka wok jaką ma powierzchnię?

    Odpowiedz
  • 24 kwietnia 2017 o 23:34
    Permalink

    Podpytam, bo tu na pewno znajdę kogoś dobrze poinformowanego – z philipiaka wok jaką ma powierzchnię?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

300-101   400-101   300-320   300-070   300-206   200-310   300-135   300-208   810-403   400-050   640-916   642-997   300-209   400-201   200-355   352-001   642-999   350-080   MB2-712   400-051   C2150-606   1Z0-434   1Z0-146   C2090-919   C9560-655   642-64   100-101   CQE   CSSLP   200-125   210-060   210-065   210-260   220-801   220-802   220-901   220-902   2V0-620   2V0-621   2V0-621D   300-075   300-115   AWS-SYSOPS   640-692   640-911   1Z0-144   1z0-434   1Z0-803   1Z0-804   000-089   000-105   70-246   70-270   70-346   70-347   70-410