Jak wyczyścić piekarnik? Polecane sposoby

Przypalony piekarnik jest nie tylko nieestetyczny, ale również niezdrowy. Osady, resztki jedzenia i warstwa tłuszczu utrudniają dodatkowo eksploatację blachy i kratki do pieczenia. Wszystko trzeba wykładać folią aluminiową bądź papierem i uważać, żeby spalone pozostałości po pieczeniu nie przedostały się do przygotowywanych dań.

jak wyczyścić piekarnik

Jak zacząć czyszczenie piekarnika?

Aby łatwiej usunąć zabrudzenia i pozostałości po potrawach, należy zastosować trik, który znajduje się w większości instrukcji obsługi piekarników z funkcją termoobiegu. Sprzęt ustawia się na określoną temperaturę, włącza się termoobieg, a do środka (po usunięciu blach i kratek) wkłada się duże naczynie żaroodporne z wodą.

Po kilkudziesięciu minutach woda częściowo wyparuje z naczynia. Osiądzie na wszystkich powierzchniach piekarnika, które pod wpływem ciepła i skraplającej się pary wodnej staną się wilgotne. Dzięki temu brud i tłuszcz namokną i zmiękną, co umożliwi bezproblemowe ich usunięcie odpowiednimi środkami.

Woda z octem na czysty piekarnik

Do codziennej pielęgnacji drobnych zabrudzeń w piekarniku przyda się mieszanka wody z octem w proporcji 1:1. Można przelać ją do plastikowej buteleczki ze spryskiwaczem. Miksturą spryskuje się wnętrze piekarnika – ścianki, szybę, blachy, kratkę. Po kilku minutach ściera się ją ściereczką. Najlepiej nie używać nowych bawełnianych szmatek, tylko pociętych starych, czystych ubrań – nie będzie trzeba wówczas ich prać. W ten sposób postępuje się szczególnie z piekarnikami gazowymi: niektóre z nich dymią bowiem przy każdym ich użyciu.

Czyszczenie piekarnika sodą i płynem do mycia naczyń

Do bardzo przypalonych powierzchni w piekarniku najskuteczniejsza jest papka z:

  • połowy szklanki wody,
  • ćwiartki szklanki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczki płynu do mycia naczyń.

Składniki łączy się w miseczce patyczkiem na gładka papkę, a następnie nakłada się ją szmatką na rozległe zabrudzenia lub tłuste smugi. Po kilkunastu minutach spłukuje się mieszankę wilgotną gąbką aż do czysta. Jeśli po wytarciu piekarnika do sucha efekt wciąż nie jest zadowalający, można powtórzyć cały proces, intensywniej szorując powierzchnię.

jak wyczyścić piekarnik

Jak wyczyścić piekarnik wodą utlenioną i sodą?

Wyczyszczenie blachy piekarnika będzie zdecydowanie prostsze, gdy wykorzysta się do tego wodę utlenioną. W miseczce dokładnie miesza się na pastę 1/8 szklanki wody utlenionej oraz 1/4 szklanki zwykłej sody do pieczenia.

Mieszankę rozciera się gąbką na najbardziej zabrudzonych lub zatłuszczonych miejscach blachy oraz starannie rozprowadza po całej powierzchni i krawędziach. Po około godzinie należy zaopatrzyć się w kawałki zmiętej folii aluminiowej. Używa się ich jak druciaków do naczyń, skrobiąc i szorując blachę. Od razu widać, jak pasta staję się brudna, co świadczy o sile działania mieszanki i schodzeniu zanieczyszczeń. Po oczyszczeniu w ten sposób całej powierzchni blachy należy umieścić ją pod prysznicem albo w wannie.

Trzeba ją mocno wyszorować do czysta gąbką z płynem do mycia naczyń i spłukać pianę. W sytuacji, gdy stan blachy odbiega od zamierzonego, powtarza się aplikację pasty z sody i wody utlenionej.

Namoczenie wnętrza piekarnika przez noc

Uporczywy brud z wnętrza piekarnika usuwa się także, namaczając go wcześniej na noc. Piekarnik nagrzewa się do 50° Celsjusza. W głębokim naczyniu łączy się małą torebkę sody oczyszczonej, pół szklanki płynu do naczyń oraz pół szklanki octu.

Ostrożnie miesza się składniki, uważając na aktywną pianę. Miksturę rozprowadza się gąbką do naczyń po wnętrzu piekarnika, metalowych częściach, rusztach, drzwiczkach. Piekarnik zamyka się, a po kilku minutach go wyłącza i trzyma zamknięty do rana. Brud i tłuszcz czyści się i szoruje kilkukrotnie gąbką, namoczoną w ciepłej wodzie i długo zmywa się pianę i wodę do czysta. Resztki po czyszczeniu i myciu wypala się, włączając piekarnik na godzinę na 250° Celsjusza. Konieczne jest otwarcie okna.

Jakimi środkami bezpiecznie czyścić piekarnik?

Piekarnik najlepiej regularnie czyścić:

Spray’ami z płynami do czyszczenia piekarników i brudnych powierzchni. Preparaty w aerozolu bez problemu docierają w trudno dostępne miejsca i nie zawierają toksycznych oparów. Są bezpieczne dla skóry i wszystkich powierzchni, a nawet drewna czy trawy.

Środkami do usuwania tłuszczu w żelu. Żele są dobre do trwałych zabrudzeń, przypaleń i smug. Ich skuteczność łączy się z wolnym od chemii składem – są polecane osobom żyjącym „eko”. Rozprowadza się je cienką warstwą gąbką lub bawełnianą ściereczką.

Pastami, takimi jak czarne mydło na bazie oliwek. Uniwersalny preparat radzi sobie ze starym brudem i plamami i nie wymaga spłukiwania. Myje i odtłuszcza wszystkie powierzchnie, nie zawiera barwników, konserwantów i jest bezpieczny nawet do mycia sierści zwierząt bądź oprysku roślin.

Mleczkiem do czyszczenia stali szlachetnej. Łagodne, lecz silne środki w postaci mleczka służą do czyszczenia krat piekarników, okapów, płyt grzewczych oraz lodówek. Nie rysują powierzchni, a rozprowadza się je wilgotną ściereczką lub bawełnianą szmatką.

Zobacz gotowe produkty do czyszczenia piekarnikak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

300-101   400-101   300-320   300-070   300-206   200-310   300-135   300-208   810-403   400-050   640-916   642-997   300-209   400-201   200-355   352-001   642-999   350-080   MB2-712   400-051   C2150-606   1Z0-434   1Z0-146   C2090-919   C9560-655   642-64   100-101   CQE   CSSLP   200-125   210-060   210-065   210-260   220-801   220-802   220-901   220-902   2V0-620   2V0-621   2V0-621D   300-075   300-115   AWS-SYSOPS   640-692   640-911   1Z0-144   1z0-434   1Z0-803   1Z0-804   000-089   000-105   70-246   70-270   70-346   70-347   70-410