Oferta maszynek do mięsa jest obecnie spora i wiele osób niezaznajomionych z tematem może czuć się nieco zagubiona i zdezorientowana. Bezpowrotnie minęły czasy, w których dostępne były wyłącznie ręczne maszynki o identycznej funkcjonalności i działaniu. Obecnie możemy przebierać między setkami produktów o najróżniejszej specyfikacji, parametrach i budowie.
W tekście pomożemy dobrać maszynkę do mięsa. Napiszemy, dlaczego warto wybrać maszynkę do mielenia mięsa, jakie może być jej zastosowanie, a także, na jakie cechy i parametry zwracać uwagę wybierając maszynkę do mięsa.
Zastosowanie maszynki do mięsa
Obecnie powszechnie zwane maszynki do mielenia mięsa mają o wiele szerszą funkcjonalność niż kilka lat temu. W zasadzie większość urządzeń tego typu to wielofunkcyjne roboty kuchenne, którymi bez problemu zmielimy składniki na ciasto, utrzemy ser, zmielimy ziarna kawy, czy poszatkujemy warzywa lub wyciśniemy świeży sok z owoców.
Maszynki do mielenia z powodzeniem zastąpią inne przyrządy kuchenne i pozwolą kompleksowo przygotowywać różnorodne posiłki. Wybierając maszynkę elektryczną, dodatkowo unikniemy mozolnego kręcenia korbą oraz odcisków palców, a cały proces będzie szybszy i bardziej komfortowy.
Dlaczego warto wybrać maszynkę do mięsa?
Poza ogromną funkcjonalnością obecnych maszynek warto rozważyć ich zakup również z kilku innych powodów.
Przede wszystkim, ceny maszynek do mięsa są różnorodne i powodują, że tego typu sprzęt jest w zasięgu ręki każdego konsumenta. Dobrą maszynkę do mięsa kupimy już za niecałe 200 złotych, podczas gdy najlepsze jakościowo sprzęty to wydatek rzędu 500 złotych.
Elektryczne maszynki do mięsa – bo takie wiodą prym na rynku – są wszechstronne, kompaktowe, a przede wszystkim łatwe do czyszczenia i montażu.
Na co zwracać uwagę wybierając maszynkę do mięsa?
Stojąc przed wyborem maszynki do mięsa, należy dokładnie zastanowić się nad jej parametrami oraz cechami, które pozwolą dopasować urządzenie do osobistych preferencji i wymagań. Do najważniejszych aspektów, na jakie powinniśmy zwrócić uwagę, należą: jakość wykonania, ilość końcówek, dodatkowe wyposażenie oraz funkcjonalność.
Jakość wykonania
Maszynka do mięsa musi być solidna i dobrze spasowana. Konstrukcja powinna być stabilna i trwała. Warto wybrać korpus wykonany ze stali lub z mocnych tworzyw sztucznych. Sitka oraz noże muszą być wykonane z mocnego materiału odpornego na korozję, oraz uszkodzenia.
Ilość końcówek
Niezwykle istotna cecha, która wpływa na funkcjonalność całego urządzenia. Od ilości końcówek zależy, w jaki sposób oraz jakie produkty będziemy w stanie mielić. Do podstawowego zestawu możemy zaliczyć kilka sitek do szatkowania i szarpania mięsa o różnych otworach, przystawkę do tarcia, przecierak do musów, nakładkę do robienia makaronu i kiełbasy.
Dodatkowe wyposażenie i funkcjonalność
W ramach dodatkowych funkcjonalności warto zadbać o wyposażenie maszynki do mielenia w ekran, na którym zostaną wyświetlone parametry, takie jak czas pracy, czy temperatura silnika obsługującego maszynkę. Innym ważnym dodatkiem są nóżki, które stabilizują pracę maszynki, dzięki czemu pewniej stoi na blacie i lepiej znosi proces mielenia nawet na największych obrotach.
Parametry maszynek do mielenia
Do najważniejszych parametrów maszynek do mielenia możemy zaliczyć ich wydajność oraz moc.
Wydajność
Parametr określany poprzez ilość materii, którą są w stanie zmielić w jednostce czasu. Najczęściej wydajność podawana jest w kilogramach na minuty. To, z jaką wydajnością maszynki będą w stanie mielić mięso, powinno być uzależnione od naszych preferencji. Warto jednak wybrać maszynkę o wydajności na poziomie minimum 2 kg/min.
Moc
Moc silnika elektrycznego maszynki do mięsa to kluczowy parametr. Od mocy zależy łatwość, z jaką maszynka poradzi sobie z nawet najtwardszym mięsem. Większa moc to również dłuższy czas pracy bez przegrzania silnika. Warto rozglądać się za maszynkami o mocy minimum 500 W.
Polecane maszynki do mięsa