Blender jest bez wątpienia zastępcą drogich robotów kuchennych, które nie dość, że zajmują dużo miejsca to również dużo kosztują. Dobry blender może być alternatywą dla robota kuchennego i możemy go używać do wielu celów.
Są dwa podstawowe typy blenderów:
- blender ręczny.
- blender kielichowy.
Blender ręczny posiada plastikową stopkę mocującą w podstawowej wersji i służy do rozdrabniania, mieszania oraz przecierania. Są wersje rozszerzone, które posiadają np. Pojemnik do mieszania, trzepaczkę do ubijania piany, nóż do mieszania, kruszenia lodu, czy nawet młynek do przypraw lub ziół.
W ofercie czołowych producentów można znaleźć modele zarówno bezprzewodowe jak i przewodowe. Te bezprzewodowe pracują poprzez akumulator, który pozwala na pracę nieraz nawet do pół godziny bez ładowania.
Blender kielichowy posiadają pojemne kielichy ( nawet do 2l ) oraz nóz zamontowany na dnie dzbanka. W wersjach rozszerzonych można znaleźć sokowirówkę bądź młynek do kawy.
Jak więc wybrać wymarzony blender?
Istotne są przede wszystkim parametry. Najważniejszym z nich przy wyborze blendera jest moc.
Większość modeli ma moc około 600W, co pozwala nam spokojnie rozdrabniać warzywa, miksować zupy czy robić koktajle.
Jeśli jednak nasz blender ma kruszyć lód czy siekać surowe warzywa, a także orzechy potrzebna nam jest moc na poziomie 700-750W.
Ważnym elementem jest również szybkość wirowania ostrzy. Niektóre blendery mają możliwość regulowania mocy za pomocą przycisków plus / minus, jednak w tych najprostszych urządzeniach takiej funkcji nie znajdziemy.
W niektórych blenderach noże są mocowane na stałe, a w niektórych można je wymieniać – to też ważna kwestia przy wyborze blendera. Ostrza, które tną w dwóch kierunkach pozwalają na szybsze i dokładniejsze rozdrabnianie produktów. Większość blenderów ma dwa skrzydełka, ale są dostępne również blendery z czterema skrzydełkami. Jak wiadomo, im większa liczba skrzydełek tym szybsze i dokładniejsze rozdrabnianie twardszych produktów, takich jak na przykład orzechy.
Ranking 5 blenderów do orzechów