Jakie garnki do kuchenki indukcyjnej? Ranking 5 modeli.

Coraz więcej garnków jest produkowanych w taki sposób, aby była możliwość gotowania w nich na kuchence indukcyjnej. Cieszą się one bardzo dużą popularnością. Są droższe, ale również bardzo solidne.

Dla kogo?

Tego typu garnki są przeznaczone dla osób, które posiadają kuchenki indukcyjne, lecz nie tylko. Jeśli planuje się zakup takiej kuchenki, to warto już teraz zaopatrzyć się w garnki przeznaczone do tego typu urządzeń, ponieważ większość garnków jest również dostosowana do gotowania na kuchenkach gazowych oraz elektrycznych. Dobrze jest sprawdzić to w opisie akcesoriów do gotowania, które chce się zakupić.

Czym wyróżniają się garnki do kuchenek indukcyjnych?

Informacje o tym, czy garnki są przeznaczone do sporządzania potraw na płytach, czy kuchenkach indukcyjnych, umieszczane są przez producentów na opakowaniach, bądź w instrukcjach dołączonych do tych akcesoriów kuchennych. Mają one równą, płaską powierzchnie oraz odpowiednie oznaczenie na dnie(jest to symbol złożony z kilku połączonych pętli). Takie garnki zawierają dno wzbogacone o metal ferromagnetyczny. Można to łatwo sprawdzić przykładając magnes do dna garnka, jeśli jest on przyciągane, oznacza to, że produkt nadaje się do kuchenek indukcyjnych. Najlepiej, gdy całe naczynie jest wykonane z metalu ferromagnetycznego.

garnki do kuchenki indukcyjnej

Na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Kształt garnków.

Jeśli posiadamy kuchenkę z polami grzewczymi, a nie większymi panelami z sensorami wyczuwającymi garnek, rozmieszczonymi na całej powierzchni, to należy kupować garnki mniejsze, lub takiej samej wielkości jak pola grzewcze. W innym przypadku produkt nie zostanie wykryty przez płytę indukcyjną.

Dno

Musi mieć jak najmniej żłobień oraz być idealnie płaskie, jak najbardziej gładkie, ponieważ powinno dokładnie przylegać do płyty indukcyjnej. Im grubsze dno, tym solidniejszy garnek. Istnieją również garnki, które są bardziej oszczędne dzięki rozmiarowi dna. Gdy jest ono węższe niż garnek(posiada małą średnice, która rozszerza się na kolejnych wysokościach garnka), to potrawa szybciej się ugotuje, ponieważ w krótszym czasie zostanie nagrzane jego dno. Dodatkowym atutem tego typu garnków jest oszczędność. Im mniejsza powierzchnia do nagrzania, tym mniejsze zużycie energii.

Metalowe uchwyty

Łatwo się nagrzewają, stąd nie jest trudno o oparzenia. Warto, aby były one z tworzywa, które się nie nagrzewa. Dobrze jest również zaopatrzyć się w rączkę, która może być doczepiana do wielu garnków. Dzięki temu można zaoszczędzić dużo miejsca. Jest to bardzo przydatne, gdy gotuje się kilka potraw na raz. Taka rączka występuje w wielu zestawach garnków, ale można ją także dokupić osobno.

Przykrywka

Musi mieć odpowiedni rozmiar oraz otwór, który powoduje wydostawanie się pary wodnej. Istnieje kilka rodzajów pokrywek, jednak najbardziej praktyczne są dwa typy:

  • szklane: są najpopularniejsze, ponieważ pozwalają obserwować gotujące się produkty, aczkolwiek są podatne na stłuczenia.
  • ze stali nierdzewnej: nie tylko nie rdzewieją, ale są także bardziej wytrzymałe. Cechuje je odporność na upadki oraz uszkodzenia mechaniczne, są łatwiejsze w czyszczeniu, niż szkło, do którego wszelkie zabrudzenia mocniej przylegają.

Cena

Garnki znanych marek są dużo droższe, niż mniejszych producentów. Jeśli ważna jest niska cenie, a przy tym dobra jakość, to warto jest sprawdzić funkcjonalność wybranych garnków. Mając określony budżet, często lepiej jest kupić dwa garnki, które będą dobrej jakości, niż cały zestaw, który będzie tani, ale nietrwały.

Ranking 5 najlepszych modeli

Jakie garnki do kuchenki indukcyjnej? Ranking 5 modeli.
4 2
przekierowanie do sklepu morele.net
odnośnik prowadzi na stronę sklepu morele.net