Jaki termometr do pieczenia? Jaki wybrać?

Analogowy lub cyfrowy termometr do pieczenia to gadżet niezwykle ułatwiający wykonywanie kuchennych obowiązków. Nadaje się do wszystkich rodzajów mięs, zarówno drobiu (kurczaka, indyka), jak i dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, jagnięciny.

Jaki termometr do pieczenia? Jaki wybrać?

Dla większego bezpieczeństwa domowników najlepiej jest sprawdzać temperaturę upieczonego, usmażonego czy ugrillowanego kawałka mięsa w kilku miejscach. Obszar wykrywania temperatury zanurza się w mięsie na całej długości, w najgrubszej jego części tak, aby nie dotknąć jednak kości, chrząstek czy rejonów z nagromadzonym tłuszczem.

 

Istnieją nawet urządzenia, które znajdują się w pieczonym mięsie od samego początku jego przygotowywania i w odpowiednim momencie same dają znać, że jedzenie jest gotowe. Za najdokładniejsze uważane są termometry z tak zwanymi termoparami, których działanie bazuje na cieniutkich przewodach oraz zakończonej specjalną sondą końcówce.

Zakres temperatur na termometrze do pieczenia kończy się nawet na 250° Celsjusza. Skala błędu wynosi nieco ponad 1° Celsjusza. Dzięki termometrowi do pieczenia można upewnić się, że niezbędna minimalna podczas przyrządzania mięsa temperatura została osiągnięta, a szkodliwe dla ludzkiego zdrowia bakterie zabite. Unika się także licznych chorób, których źródłem jest przykładowo niedogotowany drób.

Standardem jest już elektroniczny wyświetlacz i podświetlenie urządzenia. Niewielkie wymiary i waga sprawiają, że to poręczne i wytrzymałe urządzenie z kuchennym zastosowaniem szybko staje się jednym z bardziej ulubionych. A dodatkowo jest łatwe do utrzymania w czystości, wystarczy bowiem jedynie umyć wodą z mydłem końcówkę termometru i po osuszeniu przechowywać je w zamknięciu.

Ranking termometrów do pieczenia

Jaki termometr do pieczenia? Jaki wybrać?
5 (100%) 1 vote

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *