Jaki parowar do 200 zł? Ranking najlepszych modeli.

W jakim urządzeniu można przygotować zarówno całego kurczaka, rybę, ryż, warzywa, jak i owsiankę, owocowy przecier, zupę czy dietetyczny gulasz? Parowar to nowoczesne osiągnięcie topowych firm, takich jak Zelmer, Tefal czy Philips. Można w nim gotować szybko i zdrowo.

Dlaczego warto kupić parowar?

W artykule przedstawiamy najlepsze modele parowarów i doradzamy, czym się kierować przy ich wyborze. Zdrowe gotowanie jest obecnie w finansowym zasięgu każdego z nas – nie trzeba być dietetykiem ani szefem kuchni, żeby przyrządzić od podstaw pyszny i niskokaloryczny posiłek.

Kuchenne zastosowanie parowaru

Popularność zdrowego odżywiania i ogromne zainteresowanie Polaków gotowaniem oraz programami o tematyce kulinarnej rozsławiło parowary. Ich zastosowanie jest ogromne: przy ich pomocy można zrobić w jednym urządzeniu i dość krótkim czasie zdrowy posiłek dla całej rodziny. Gotowane na parze składniki zachowują pełnię witamin i są dietetyczne.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze parowaru?

parowar do 200 zł ranking

W standardzie parowarów są nienagrzewające się uchwyty oraz antypoślizgowe nóżki. Urządzenia powinny być łatwe do wyczyszczenia i nadawać się do mycia w zmywarkach. Znaczenie ma również ich rozmiar – dobry parowar nie musi zajmować pół kuchennej szafki, a ma wystarczyć do przygotowania obiadu dla czteroosobowej rodziny. W sprzedaży są również modele składane w największy z pojemników, umożliwiające ich kompaktowe przechowywanie.

Na co wpływa moc parowaru?

Im wyższa moc parowaru, tym szybciej w urządzeniu zagotuje się woda i jest ono gotowe do pracy. Najpopularniejsze modele dysponują mocą od 650 Watów do nawet 2000 Watów. Najszybsze nowoczesne urządzenia są także energooszczędne – zużycie prądu znacząco spada po zagotowaniu wody. Energia jest pobierana jedynie do wytworzenia pary, która zachowuje maksimum wartości odżywczych przygotowywanych potraw.

Jaki rodzaj sterowania wybrać?

Parowary są sterowane mechanicznie (pokrętłem) lub elektronicznie. Najnowocześniejsze urządzenia wyposażone są w programowane zegary cyfrowe do włączania i wyłączania parowarów, lampki kontrolne oraz wyświetlacze LCD. To idealne rozwiązanie dla miłośników gadżetów i nowoczesnych technologii w kuchni, które bardzo ułatwiają pracę z parowarem.

Pojemność parowaru

Pojemność najwyżej ocenianych przez użytkowników parowarów waha się od 5 do 12 litrów. Urządzenia z największą ilością dużych pojemników umożliwiają jednoczesne przygotowanie smacznych i zdrowych kompletnych posiłków nawet dla 6 osób.

Ilość pojemników

Najbardziej polecane przez nas parowary zawierają nie tylko pojemniki do gotowania o różnych pojemnościach, ale również:

  1. aromatyzer do ziół, nadające smak potrawom,
  2. specjalne pojemniki na produkty sypkie (ryż, kaszę) bądź zupę,
  3. ruszt do jajek.

Pojemniki są zazwyczaj ułożone pionowo. W niektórych modelach występuje także ich poziome rozmieszczenie – aromaty składników nie mieszają się. Mogą również mieć składane dno, co jest szczególnie przydatne podczas gotowania dużych produktów spożywczych, których nie chcemy rozdrabniać albo całych ryb.

Opcje dodatkowe poprawiające komfort pracy z parowarem

W parowarach znajdują się często dodatkowo niezwykle przydatne funkcje, takie jak:

  1. otwór do uzupełniania wody, dzięki któremu nie trzeba rozkręcać całego parowaru w trakcie gotowania (ma go m.in. Clatronic DG 3235),
  2. minutnik,
  3. wskaźnik poziomu gotującej się wody (podstawy ze zbiornikami nie są przezroczyste),
  4. zabezpieczenie przed przegrzaniem parowaru,
  5. zabezpieczenie przed włączeniem pustego parowaru.

Polecane parowary do 200 zł

Jaki parowar do 200 zł? Ranking najlepszych modeli.
5 1
  • Paulina

    Mam z philipiaka dla mnie to wygodne urządzenie. Wrzucam składniki na obiad, ustawiam program i się robi samo. Tylko chciałabym gotować obiadki dla dziecka w parowarze, np zupki wiec jak to mam zrobić?

  • Marta Kowalewska

    Do naczynia wlej tyle wody lub rosołu, aby dno naczynia było zalane do wysokości około 1 cm. Zagotuj wodę lub rosół. Następnie umieść na nim naczynie do gotowania na parze. W naczyniu do gotowania na parze ułóż produkty, które chcesz ugotować (warzywa). Włącz źródło energii. Przyjmij standardowy czas gotowania. Można wyłączyć źródło energii cieplnej około 10 minut przed końcem gotowania na parze. W podobny sposób, co warzywa, można gotować na parze ryż lub kasze. Życzę smacznego.

    Pozdrawiam, Marta Kowalewska
    Online Ekspert marki PHILIPIAK