Jaka suszarka do grzybów i owoców? Jaką suszarkę do grzybów wybrać?

Takie kuchenne wynalazki, jak suszarki spożywcze, znacząco ułatwiają gotowanie i zapobiegają marnowaniu żywności. W poniższym artykule zawarliśmy garść porad, na co zwracać szczególną uwagę przy wyborze suszarek do jedzenia oraz dowiesz się jaka suszarka do grzybów i owoców jest najlepsza.

Suszarka do grzybów i owoców – Dlaczego warto

Istnieje spore ryzyko, że jedzenie, które ma na ogół bardzo krótki termin przydatności do spożycia, może się prędko zmarnować. Jak uratować zbiory bądź za duże zakupy przed wyrzuceniem i zmarnowaniem pieniędzy? Jeśli ta sytuacja powtarza się częściej, najlepiej zakupić poręczną suszarkę spożywczą. Nadaje się ona do wielu rodzajów produktów, zarówno twardych warzyw, jak i drobnolistnych ziół i kwiatów. Już nie będzie potrzeby krojenia składników godzinami, robienia z nich dżemów, kompotów, dodawania ich do kiszonek czy marynat albo stosowania nieudanych podejść do zamrażania ich. Suszarka do jedzenia poradzi sobie z nadmierną ilością nagromadzonych truskawek, bananów, kiełków czy płatków nasturcji.

Suszarka do grzybów i owoców

Zastosowanie suszarek do grzybów

Dlaczego warto mieć poręczną suszarkę spożywczą? Dzięki niej można cieszyć się smakiem i aromatem suszonych samodzielnie grzybów, warzyw, owoców, ziół i kwiatów przy każdej okazji i przez cały rok. Robiąc to własnoręcznie mamy pewność, co jemy i unikamy dodatku środków chemicznych, konserwantów czy sztucznych barwników.

Suszone owoce, np. banany, jabłka, morele, figi, daktyle czy śliwki to pyszna przekąska lub dodatek do słodkich wypieków – ciast, drożdżówek, muffinek, babeczek. Warzywa dodaje się do zup i sosów, robi z nich autorskie kompozycje jarzyn i mieszanek przypraw do dań, a nawet daje jako przegryzkę zwierzętom domowym. Warto spróbować samodzielnie przygotować dietetyczną wersję suszonych pomidorów bez dodatku oleju. Ich smak zaskoczy niejedną osobę i będzie do złudzenia zbieżny ze smakiem śródziemnomorskich pomidorów ususzonych na palącym, południowym słońcu.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze suszarki do grzybów

Suszarka spożywcza powinna być estetyczna i kompaktowa, aby jej przechowywanie na nastręczało żadnych trudności. Oprócz dużej ilości pojemnych sit, które wpłyną na energooszczędność urządzenia, warto również uwzględnić producenta cenionych modeli sprzętu. Jeśli zamierza się używać suszarki jedynie do suszenia jednego rodzaju pożywienia, można dobrać urządzenie ściśle przeznaczone w tym celu, jak np. suszarkę do grzybów lub ziół i kwiatów.

Producent suszarek do grzybów, warzyw, owoców, ziół

Klienci morele.net cenią sobie zakup takich urządzeń, jak suszarki spożywcze. Szczególnie polecane sprzęty z dobrymi opiniami zadowolonych użytkowników to suszarki do grzybów i owoców takich producentów, jak Concept, Niewiadow, Ravanson, Camry, MPM, Zelmer, Esperanza, Teesa, Clatronic, Sencor, Manta Multimedia. Spośród nich każdy znajdzie coś na swoją kieszeń, gdyż w sprzedaży dostępne są solidne modele produktów za kilkadziesiąt złotych oraz z najwyższej półki cenowej z długą gwarancją.

Rodzaje suszarek spożywczych

Suszarki do jedzenia są niezwykle uniwersalnymi urządzeniami kuchennymi. Na sklepowych półkach można wyróżnić:

  • suszarka spożywcze,
  • suszarka do grzybów,
  • suszarka do owoców i warzyw,
  • suszarka do ziół i kwiatów,
  • szatkownice do warzyw.

Rozmiar suszarki do grzybów

Na etapie wyboru elektrycznej suszarki spożywczej warto zwrócić uwagę na jej rozmiar. Jeśli składa się bowiem z dużej ilości pojemnych sit, pozwoli na zaoszczędzenie czasu, prądu i pieniędzy. Suszenie będzie wówczas znacznie szybsze i jednocześnie da się przygotować na oddzielnych „półeczkach” przykładowo plasterki buraków, bananów, grzyby, marchewkę, natkę pietruszki i daktyle.

Czy warto suszyć jedzenie

Elektryczne suszarki spożywcze to innowacyjne urządzenia, szalenie pomocne podczas codziennego przygotowywania posiłków dla całej rodziny. Sam proces suszenia jest zdrowy, naturalny i wspaniale konserwuje poszczególne składniki pożywienia. Letnie zbiory zachowują swój unikalny smak i zapach, wszelkie witaminy i wartości odżywcze, także regulujące pracę układu trawiennego błonnik pokarmowy i pektyny. W okresie grzybobrania suszarka spożywcza jest wprost niezbędna. Przygotowane na niej suszone grzyby można z powodzeniem przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu długimi miesiącami.

Polecane suszarki do grzybów i owoców


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

300-101   400-101   300-320   300-070   300-206   200-310   300-135   300-208   810-403   400-050   640-916   642-997   300-209   400-201   200-355   352-001   642-999   350-080   MB2-712   400-051   C2150-606   1Z0-434   1Z0-146   C2090-919   C9560-655   642-64   100-101   CQE   CSSLP   200-125   210-060   210-065   210-260   220-801   220-802   220-901   220-902   2V0-620   2V0-621   2V0-621D   300-075   300-115   AWS-SYSOPS   640-692   640-911   1Z0-144   1z0-434   1Z0-803   1Z0-804   000-089   000-105   70-246   70-270   70-346   70-347   70-410