Jaką kuchenkę z piekarnikiem wybrać? Ranking 5 najlepszych modeli.

Wybór odpowiedniego urządzenia do przygotowywania posiłków to jedna z ważniejszych decyzji podczas kupowania sprzętów AGD do kuchni. Wybierając urządzenia-kombajny możemy zaoszczędzić miejsce oraz pieniądze, które wydalibyśmy na kupno samodzielnych poszczególnych sprzętów.

Wiele osób urządzając kuchnie, decyduje się na kuchenki z piekarnikiem. W artykule podpowiemy, jakie jest zastosowanie tego typu rozwiązania, dlaczego warto wybrać kuchenki z piekarnikiem, na co zwracać uwagę kupując sprzęt tego typu oraz jakimi parametrami powinny odznaczać się dobre kuchenki z piekarnikiem.

Dlaczego warto wybrać kuchenkę z piekarnikiem?

Wybierając kuchenkę z piekarnikiem, przede wszystkim oszczędzamy sporo miejsca. Rozwiązanie jest bardziej kompaktowe i ergonomiczne niż kupowanie oddzielnych płyt grzewczych i piekarników.

Poza oszczędnością miejsca, kuchenki ze zintegrowanym piekarnikiem wychodzą o wiele taniej, niż oddzielny piekarnik i płyta grzewcza. Kuchenki z łatwością możemy dopasować do każdego wystroju kuchni. Co więcej, kuchenki z piekarnikiem zwykle nie wymagają od nas dopasowywania płyty grzewczej do blatu oraz wykonywania w nich miejsca na zainstalowanie płyty grzewczej.

Zastosowanie kuchenek z piekarnikiem

Kuchenki z piekarnikiem doskonale nadają się zarówno do smażenia i gotowania na wolnym ogniu, jak i pieczenia w piekarniku. Jest to kompleksowe rozwiązanie, które pozwoli w zasadzie na każdy rodzaj obróbki termicznej.

Kuchenki z piekarnikiem to obecnie zaawansowane urządzenia, które posiadają również funkcję grillowania, obrotowego rożna, rozmrażania, czy szybkiego nagrzewu. Funkcjonalność kuchenek z piekarnikiem często stoi na identycznym poziomie lub przekracza możliwości samodzielnych płyt grzewczych i piekarników.

Na co zwracać uwagę wybierając kuchenkę z piekarnikiem?

Źródło zasilania

Przy wyborze kuchenki z piekarnikiem decydującą kwestią jest określenie typu zasilania. Obecnie możemy spotkać kuchenki gazowe, elektryczne lub łączone- gazowo-elektryczne. Płyta grzewcza może być zasilana gazowo, a piekarnik elektrycznie, lub płyta elektrycznie oraz piekarnik elektrycznie, a także możemy spotkać kuchenki z gazową płytą oraz piekarnikiem.

Kuchenki gazowe mogą być zasilane zarówno z sieci gazowej, jak i z butli na gaz. Jeżeli zdecydujemy się na kuchenki gazowo-elektryczne, musimy podłączyć sprzęt do sieci elektrycznej oraz gazowej. Ciekawą alternatywą są kuchenki z piekarnikiem zasilane elektryczno-gazowo. Możemy w nich spotkać palniki elektryczne oraz co najmniej jeden planik gazowy. Tego typu rozwiązanie wymaga od nas podłączenia do zasilania trójfazowego oraz do gazu.

Kuchenki elektryczne posiadają zarówno palnik, jak i piekarnik zasilany energią elektryczną. Możemy podzielić je ze względu na zastosowaną płytę grzewczą. Najpopularniejsze są kuchnie żeliwne, z płytą elektryczną i ceramiczną. Mogą być zasilane z gniazdka sieciowego lub za pomocą gniazda trójfazowego.

Warto pamiętać, że kuchnie elektryczne są droższe w eksploatacji oraz zakupie, jednak do ich podłączenia nie musimy mieć w domu instalacji gazowej. Kuchenki gazowe są z kolei tańsze zarówno w eksploatacji, jak i zakupie.

kuchenka z piekarnikiem

Przed zakupem dobrze wiedzieć, że płyty palnikowe gazowe pozwalają na nieco szybszą regulację temperatury, jednak spalany gaz brudzi naczynia, a piekarniki gazowe pozwalają na grzanie jedynie z dołu. Elektryczne płyty grzewcze są łatwiejsze w czyszczeniu, jednak regulacja temperatury odbywa się nieco wolniej i w mniejszym zakresie. Piekarniki elektryczne posiadają wiele funkcji obróbki termicznej.

Wymiary

Kuchenki z piekarnikiem to wolnostojące sprzęty AGD, które musimy odpowiednio dopasować do zabudowy kuchni. Wymiary kuchenek z piekarnikiem mieszczą się zwykle w zakresie od 50 do 60 cm szerokości i 60- 90 cm wysokości.

Jeżeli to możliwe, warto zdecydować się na większą kuchenkę, która będzie posiadała więcej miejsca na płycie grzewczej, dzięki czemu będziemy mogli umieścić duże garnki i patelnie obok siebie, a przygotowywanie posiłków będzie przebiegać o wiele sprawniej.

Rozmieszczenie palników

Rozmieszczenie palników warto skonfrontować z osobistymi preferencjami oraz przyzwyczajeniem dotyczącym gotowania. Warto zwrócić szczególną uwagę na układ oraz wymiary najczęściej używanych przez nas palników.

Typ płyty grzewczej

W przypadku palników gazowych sprawdźmy, czy ruszt podtrzymujący naczynia nad płomieniem jest wieloczęściowy, czy jednoczęściowy. Ruszty wieloczęsciowe są łatwiejsze w umyciu, natomiast jednoczęściowe mogą okazać się bardziej stabilne. Do wyboru mamy obecnie ruszty żeliwne i emaliowane. Te pierwsze są cięższe, lepiej przewodzą ciepło, a przede wszystkim są bardziej wytrzymałe.

Kuchenki elektryczne mogą posiadać płyty grzewcze z ceramiki, żeliwa lub indukcyjne. Pola grzewcze wykonane z ceramiki występują w kolorze czarnym. Dobrze przewodzą ciepło, łatwiej się je czyści oraz są droższe od pól żeliwnych. Te z kolei są budżetowym rozwiązaniem stosowanym w najtańszych kuchenkach z piekarnikiem zasilanych elektrycznie. Płyty indukcyjne generują ciepło pod wpływem drgania pola magnetycznego. Ten rodzaj kuchenek należy do najdroższych.

Parametry kuchenek z piekarnikiem

Kuchenki z piekarnikiem posiadają szereg parametrów, które opisują ich efektywność, energooszczędność oraz inne cechy, które determinują przydatność w kuchni. Przy wyborze kuchenek warto zwrócić uwagę na moc kuchenki, moc cieplną palników, klasę efektywności energetycznej, zastosowane zabezpieczenia oraz wyposażenie i funkcje piekarnika.

Moc kuchenki

Parametr ten dotyczy kuchenek elektrycznych i określa moc, którą pobiera kuchenka podczas pracy. Najczęściej kuchenki elektryczne pobierają 20 – 25 A. Pamiętajmy, aby odpowiednio dobrać moc kuchenki do posiadanego bezpiecznika.

Moc cieplna palników

Warto pamiętać, że pola grzewcze elektryczne są bardziej wydajne od palników gazowych, jednak dysponują mniejszą mocą. Przy uśrednionych parametrach czasu gotowania potrawy oraz dostarczonej mocy, średnie zużycie energii w przypadku płyt indukcyjnych wynosi 0,2 kWh, w przypadku płyt ceramicznych 0,3 kWh, natomiast płyty żeliwne zużywają średnio 0,35 kWh, a gazowe 0,5 kWh.

Wyniki te wynikają ze sprawności poszczególnych rozwiązań. Płyty indukcyjne mogą pochwalić się sprawnością na poziomie 90%, podczas gdy płyty gazowe podgrzewają potrawy na poziomie 50% sprawności.

Klasa efektywności energetycznej

Elektryczne kuchenki z piekarnikiem oznaczane są efektywnością energetyczną, którą oznaczamy klasami A, B i C. W przypadku kuchenek z piekarnikiem w klasie A średnie zużycie energii wynosi około 0,85 kWh, podczas gdy w klasie B wynosić będzie do 1 kWh, a w klasie C powyżej 1 kWh. Kupno kuchenki z piekarnikiem w klasie wyższej może skutkować wzrostem finalnej ceny o nawet 300 złotych. Jeśli nie zamierzamy użytkować kuchenki przez parę lat, czasem bardziej opłaca się kupno kuchenki w niższej klasie energetycznej- np. B.

Zabezpieczenia

W kuchenkach z piekarnikiem zarówno płyty grzewcze, jak i piekarniki posiadają szereg zabezpieczeń, które dbają o nasze bezpieczeństwo podczas przyrządzania posiłków. W piekarnikach możemy liczyć np. na technologię zimnych drzwi, która chroni nas przed poparzeniem się o drzwiczki piekarnika.

Dobrym zabezpieczeniem stosowanym przez producentów jest również podświetlenie uruchomionego piekarnika oraz zabezpieczenie przeciwwypływowe. Dzięki temu zabezpieczeniu po zdmuchnięciu płomienia lub zalania palnika kuchenka automatycznie odcina dopływ gazu.

W przypadku kuchenek z polami grzewczymi ceramicznymi, w ramach zabezpieczenia stosuje się wskaźnik ciepła resztkowego, na którym potrawa może spokojnie „dojść”, a my możemy zaoszczędzić na energii elektrycznej.

Polecane kuchenki z piekarnikiem

Jaką kuchenkę z piekarnikiem wybrać? Ranking 5 najlepszych modeli.
5 1
Gazetka Morele.net
Poznaj wyjątkowe ekspresy Nespresso, teraz w promocji do 100 złotych taniej